Portakal yalnızca C vitamini değil birçok vitamin türünü içinde bulundurur. A vitamini, B vitamini, C vitamini, D vitamini ve E vitamini portakalın içinde bulundurduğu vitamin türleri arasında yer alır. Portakalın en bilinen faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi vardır. Metabolizmadaki günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 72'sini portakal tek başına karşılar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi de kişiyi virüs ve bakterilere karşı korur.
Portakalların bir diğer fayda zincirinde ise böbreklere karşı sağladığı koruma vardır. Portakal, böbrek hastalıklarına da iyi gelerek böbrek taşı oluşumunu engeller.
Portakal kolesterolü düşüren meyveler arasında da ilk sıralarda yer almaktadır. Portakal, içerdiği magnezyum dolayısıyla kan basıncını dengeler ve dolayısıyla yüksek tansiyonu düzenler.
Kalp sağlığı açısından da portakalın faydaları oldukça kritiktir. Tüketilen portakal, oksijen ve besin taşıyan kan damarlarının birbirine yapışmasını engelleyerek damar tıkanıklarına karşı metabolizmayı korur.
Sağlıksız beslenme günümüzün en büyük problemleri arasında yer almaktadır. Bu yüzden milyonlarca insan diyet yaparak sağlık kilo vermek istemektedir. Portakal diyet yapan bireyler için de oldukça önemlidir. Kilo kaybı için portakal, taşıdığı yüksek lif ve C vitamini içeren portakal sıkça tüketilirse kilo kaybını arttırır.
Portakal faydaları arasında göz sağlığına yardımcı olması, sağlıklı bir yetişkinin günde en az bir portakal tüketmesi gerekmektedir. Beyin gelişimine etki etmesi de portakalın faydaları arasındadır. İçeriğinde bulunan B9 vitamini ve folik asit nedeniyle beyin gelişimini teşvik eder, beyni korur.